T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

FAO İle Adana Tarım ve Orman Müdürlüğü İş Birliğinde Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Desteğinde Yürütülen Tarım Eğitimi Projesi Kapsamında Türk Ve Suriyeli 75 Kişiye Eğitim Verilmeye Başlandı

Yayın Tarihi : 5.09.2018

​          FAO(Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) ile Adana Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği desteğinde yürütülen İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce Hazırlanan, "Geçim Kaynaklarına Erişimin Güçlendirilmesi ve Ev Sahibi Toplulukların Tarımsal Bilgilerinin Artırılması" projesinin başlaması nedeniyle Adana Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde tanıtım toplantısı düzenlendi.

        Toplantıya Vali Mahmut DEMİRTAŞ, Adana Milletvekili Abdullah DOĞRU, Yüreğir Kaymakamı Fatih GENEL, Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı   Ahmet Volkan GÜNGÖREN, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül SELIŞIK, Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin BİLGİÇ, Kızılay Adana Şube Başkanı Ramazan SAYGILI, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, davetliler ve proje kapsamındaki vatandaşlar katıldı.
       Vali Mahmut DEMİRTAŞ, toplantıda yaptığı konuşmada; Türk milletinin sergilediği kardeşlik hukukuyla, Suriyeli misafirlerle aşını, ocağını paylaştığını, onların acılarını dindirmek, yaşamlarını idame ettirmelerine yardımcı olmak amacıyla her   alanda pek çok projeyi hep birlikte yürüttüklerini ifade eden DEMİRTAŞ, bu projeyle de örtü altı sebze yetiştiriciliği ve sebze-meyve hasadı gibi hassas bir mesleğin teorik ve iş başı eğitimlerini vermek suretiyle Suriyeli misafirlere önemli bir istihdam kapısı araladıklarını kaydetti.
       Ayrıca Vali DEMİRTAŞ; "Proje kapsamında, 53 Suriyeli misafirimizin dışında 22 Türk vatandaşımızın da kursiyer olarak yer aldığının altını çizmekte fayda görüyorum. Bu yönüyle değerlendirdiğimizde, Suriyeli misafirlerimizin ülkemizdeki toplumsal hayata uyum sorunlarının ortadan kalkmasına katkı sağlayacağı aşikardır. Yürüttüğümüz çalışmaların, başlattığımız projelerin, düzenlediğimiz tüm bu eğitim faaliyetlerinin temelinde insan onuruna yakışır bir yaşam standardını yakalama arzusu vardır. Amacımız evlerinden, yurtlarından ayrılmak zorunda bırakılan Suriyeli misafirlerimizin yaşam standartlarını iyileştirmektir. Bakış açımız, 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışıdır. Kadim medeniyetimizin, köklü devlet geleneğimizin temel düsturu budur. Bu anlayış doğrultusunda hizmet etmek, bizler için büyük bir bahtiyarlıktır."dedi.
     Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Volkan GÜNGÖREN de Türkiye'de yaklaşık 3,5 milyondan fazla kayıtlı Suriyeli sığınmacı bulunduğunu, Adana'nın da 223 binden fazla Suriyeli sığınmacıyı misafir ettiğini belirtti. Ülkedeki Suriye sığınmacılara daha rahat yaşam koşulları sağlamak için yoğun çabalar sarf edildiğini ifade eden GÜNGÖREN, "Suriye ile bitki deseni, iklim benzerliği, ürün çeşitliliği, tarım kültürü açısından büyük benzerlikler göstermekteyiz. Suriyeli sığınmacıların istihdama kazandırılması noktasında tarım sektörünün farklı avantajları bulunmaktadır. Elimizden geldiği ölçekte gerek Adanalıların gerek Suriyeli misafirlerimizin faydasına olabilecek her türlü projeyi desteklemeye çalışıyoruz." dedi.
     FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül SELIŞIK da tarım sektörünün ekonomiye büyük katkısı bulunduğunu ve kalifiye eleman ihtiyacı olduğunu belirtti. 
     SELIŞIK, "Projeyle aslında hem Suriyeli ve talep eden Türk vatandaşların tarımdaki mesleki becerilerini geliştirirken ilerisi için de tarım işçisi olarak çalışacak, kalifiye eleman açığını kapatacak bir topluluk yaratıyoruz." diye konuştu.
       Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN de Suriyeli mültecilerin geçim kaynaklarına erişiminin güçlendirilmesinin yanı sıra Türkiye’deki toplumsal hayata uyum kapasitelerinin de artırılmasını istediklerini belirtti.
     Ayrıca TEKİN; "FAO-Türkiye tarafından yürütülmekte olan ‘Geçim Kaynaklarına Erişimin Güçlendirilmesi Amacıyla Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Tarımsal Bilgilerinin Artırılması’ adlı proje İl Müdürlüğümüz ve FAO-Türkiye Temsilciliği arasında imzalanan sözleşme ile başlatılmıştır. Proje kapsamında İlimizde Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklardan oluşan 75 kişinin Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği konusunda mesleki eğitimine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir. " dedi.
      TEKİN konuşmasının devamında "Bu çalışmanın amacı ilimizde ikamet eden Suriyeli Mültecilerin geçim kaynaklarına erişiminin güçlendirilmesinin yanı sıra Türkiye’deki toplumsal hayata uyum kapasitelerinin de artırılmasıdır. Bu amaçla eğitime katılacak olan kursiyerler sadece Suriyeli Mülteciler arasından seçilmemiş aynı zamanda Türk Vatandaşlarından da kursiyerler tespit edilmiştir. 75 kişilik kursiyerlerin 53 kişisi Suriyeli Mültecilerden 22 kişisi de Türk Vatandaşlarından oluşmaktadır. Eğitim çalışmaları teorik eğitimler ve işbaşı eğitimleri şeklinde gerçekleşecektir. Bu çalışma için İl Müdürlüğümüz yönetici ve teknik elemanlarından oluşan toplam 17 kişilik bir ekip görevlendirilmiştir. Ayrıca tamamlayıcı eğitimler için kurum dışından 1 kişi ve tercümanlık hizmeti için ise 3 kişi bu çalışmaya katkıda bulunmaktadırlar. " dedi.
      Daha sonra kürsüye çıkan Suriyeli kursiyerler  proje paydaşlarına teşekkürlerini ileterek, projenin başarılı olması temennilerini dile getirdi. Konuşmaların ardından Ulusal Program Yöneticisi Halil OKUR, projenin amacını ve uygulanma biçimini anlattığı bir sunum gerçekleştirdi.