T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Türkiye Dane Mısır Üretiminde Birinci Sırada Yer Alan Adana’da Mısır Hasadı Başladı

Yayın Tarihi : 7.08.2018
          Seyhan İlçesi Gökçeler Mahallesi’nde gerçekleştirilen mısır hasadına, İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Seyhan İlçe Müdürü Mustafa TEKİN, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik elemanları ile üreticiler katıldı.
         İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN hasat etkinliğinde yaptığı açıklamada, Türkiye'de tahıllar içerisinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip bitkinin mısır olduğunu söyleyerek, “Türkiye tane mısır üretiminde Akdeniz Bölgesi, özellikle de Çukurova birinci sırada yer almaktadır. Geçen yıl, 5 milyon 900 bin ton olarak gerçekleşen Türkiye dane mısır üretiminde, Adana 1.036.130 ton ile 1. sırada yer almıştır. Türkiye'nin toplam mısır üretiminin yaklaşık % 17,5’ini üreten ilimizde mısır ekimi yoğun olarak Ceyhan, Yüreğir, Karataş, Kozan, Seyhan ve İmamoğlu ilçelerinde yapılmaktadır” dedi. 
            TEKİN, “2017'de TUİK de yayınlanan İlimiz mısır ekim alanı 931.808 dekar olup, bu yıl bu alanlarda düşüş kaydedilmiştir. Bunun sebebi de çiftçinin pamuğa yönelmesi. Pamuğu tercih etmelerinin sebebi ise destekleme politikası. Mısıra 23 lira destek verirken, pamuğa 44 lira destek veriyoruz, bu da çiftçimizi cezbediyor” şeklinde konuştu.
          Adana’da geçen yıl 1 milyon 200 bin ton civarında üretim olmasına rağmen bu yıl 1 milyon 500 bin ton rekolte beklediklerini belirten TEKİN, “Yüzde 17 olan üretim rakamımızı yüzde 20’nin üzerine çıkarmak istiyoruz. Çiftçimiz açısından da fiyatlar böyle giderse iyi bir sene geçeceğini ümit ediyoruz” diye belirtti.
           TEKİN konuşmasında, her yıl olduğu gibi 2018 yılı hasat döneminde de biçerdöverle yapılan hasatta kayıpları kontrol etmek ve azaltmak amacı ile İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz personelleri tarafından tarla kontrollerinin yapıldığını vurguladı.
         Ayrıca hali hazırda piyasada mısır alım fiyatlarının 850-880 TL/ton civarında olduğunu kaydeden TEKİN, “Bunun yanında hasat olgunluğuna gelmemiş ürünlerin hasadı yapılmamalıdır. Hasatta, hasat olgunluğu yanında Mısır danelerindeki nem oranını da dikkate almalıyız. Yüksek nem oranı,  mısır alım fiyatına kesinti olarak yansıdığında çiftçilerimiz için ciddi kayıplar ve sıkıntılar yaratmaktadır. Nem oranı  % 14’ün üzerinde olan mısırın hasat edilmesi, il ekonomisinin ve çiftçilerimizin maddi açıdan zarar görmesine neden olmaktadır” dedi.
          TEKİN, “Bakanlığımızca fiyat açıklandığı zaman Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticiler, belgelerindeki üretim miktarı kadar ürünlerinin TMO tarafından alımı yapılacak olup, üreticiler hali hazırda Lisanslı depolara ürünlerini verebilmektedirler. Ürünlerini Lisanslı depoya veren üreticiden, Lisanslı depo dışında ürün satışında üreticiden kesilen; % 2 zirai stopaj, % 2 SGK, ve TMO’nun geçici alım merkezlerinde aldığı % 1 hizmet bedeli alınmamaktadır” şeklinde konuştu. Ayrıca TEKİN, ürünlerini lisanslı depoculuk şirketlerine teslim ederek elektronik ürün senetlerini borsada satan üreticilere ton başına 25 TL nakliye ücreti desteği sağlanacağını ifade ederek, “ÇKS’ye kayıtlı ürün miktarı kadar TMO alım yapacaktır” dedi. 
           TEKİN konuşmasının sonunda Anız konusuna değinerek, “Anız yakanlara, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2018/1 No’lu tebliğine göre anız yakanlara her dekar için 48,58 TL idari para cezası uygulanacak olup, anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat artırılacak, ayrıca 6831 Sayılı Orman Kanununun ilgili cezai müeyyideleri uygulanacaktır” dedi. TEKİN konuşmasının ardından üreticilerimize verimli ve bol kazançlı bir yıl dileyerek, hasat alanını inceledi.