T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürlüğümüzde 2. Zirai Mücadele Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 1.08.2018
          İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda gerçekleştirilen 2. Zirai Mücadele toplantısına İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yusuf İzzet IŞIK, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanları, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik elemanları, İlçe Müdürlükleri teknik elemanları ile Zirai İlaç Firma ve Bayi teknik elemanları katıldı.
         İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN toplantıda yaptığı konuşmada, bu yıl iklim nedeniyle Mayıs ve Haziran ayının yağışlı geçmesi ve Akdeniz Meyvesineği konukçusu olan taş çekirdekli meyve üretiminin artmasına bağlı olarak zararlı popülasyonlarının yüksek olduğunu belirterek, özellikle Akdeniz Meyvesineğiyle etkin mücadele için kültürel, biyoteknik ve kimyasal mücadelenin öneminden bahsetti ve yapılan çalışmaları anlattı. TEKİN konuşmasının devamında, Bakanlığımızın emriyle Akdeniz Meyvesineğiyle Toplu Mücadelede 1. Toplu İlaçlamanın 16-20 Temmuz 2018 tarihleri arasında, 2. Toplu İlaçlamanın 30 Temmuz - 2 Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılmasına karar verildiğini ve bu konuyla ilgili yayım çalışmalarına ağırlık verildiğini söyledi. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi, Ziraat Odaları, Ziraat Mühendisleri Odası, Üretici Birlikleri, ADATÜB ve diğer ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarının da konuyla ilgili yapmaları gereken görevleri anlatan yazıların yazıldığını ve müftülüklere Cuma Hutbelerinde okunmak üzere yazılı metinlerin gönderildiğini söyledi. TEKİN, zirai mücadele konularında 58 ekipten oluşan teknik elemanlarımızın hafta sonu dahil arazide düzenli çalışma yaparak, tüm mahallelerimizde tüm üreticilerimize teknik konularda yayım çalışmaları yaptıklarını vurguladı. 
        Yapılan toplantıda Meyvecilikte Akdeniz Meyvesineğinin zarar seviyesini düşürmek amacıyla üreticiler, kimyasal mücadele konusunda bilgilendirildi. Zeytin sineğinin tuzaklarında popülasyonda artışlar olduğu üreticilerin dikkat etmesi gerektiği bildirildi.
          Turunçgilde Unlu Bit, Pas Böcüsü, Yıldız Koşnili ve Kırmızı Kabuklu Bit ile mücadelenin devam ettiği, 1. TOPLU İLAÇLAMADAN sonra Akdeniz Meyvesineği tuzaklarında popülasyonun azaldığı gözlendi. Bu sene AMS ile mücadele kapsamında ilimizde yürütülen iki ayrı projenin devam etmekte olduğu ve ek olarak 200 adet tuzak asılıp mücadele öncesi ve sonrası popülasyon takibi yapılacağı anlatıldı. Küçük üreticilere 6.000 lt. Ziray (Cezbedici) ve 2.000 adet Feromon tuzak dağıtıldı.
      Toplantıda, pamuk, ayçiçeği, yerfıstığı, soya konularında hastalık ve zararlıların popülasyon durumları ile mücadelesi anlatıldı. Pamukta özellikle yeşilkurt ve beyazsinek, yaprak piresi zararlıları ile mücadelenin etkin bir şekilde yapılması gerektiği belirtildi. Ayrıca yerfıstığı ve soyada da zararlılarla mücadelede geç kalınmaması gerektiği üzerinde duruldu.
      Sebze hastalık ve zararlıları ile mücadelede üreticilerimizin dikkatli olmaları ve ruhsatlı bitki koruma ürünlerini kullanmaları gerektiği belirtildi. Hasat öncesi pestisit denetimi kapsamında numunelerin alınmaya devam ettiği söylendi. Kavunda Karpuz Bakteriyel Meyve Yanıklığı (Acidovorax avenae) ile ilgili karantina işlemleri yapıldığı ve Biberler ile patlıcanlarda beyazsinek ve diğer hastalık ve zararlıların mücadele işlemlerinin devam etmekte olduğu bildirildi.