T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Adana’da Nohut Tarımı Yaygınlaşıyor

Yayın Tarihi : 13.06.2018
            Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından ilimizde buğday ve ayçiçeğine alternatif ürün olarak nohut tarımının arttırılmasına yönelik yapılan çalışmalar sonucunda, geçtiğimiz yıllara göre ekim alanlarında artış oldu. 
          2018 yılında Yüreğir, Sarıçam, Çukurova, İmamoğlu  ve Karaisalı ilçelerimizde kışlık ekim olarak Kasım ayı sonu ve Aralık ayı başında yaklaşık olarak 40.000 dekar alana nohut ekildi. Haziran ayının ilk haftalarında hasadına başlanılan nohuttan ilimizde alınan verim yaklaşık olarak 250-300 kg/dekardır. 
          İl Müdürümüz Muhammet Ali TEKİN, Sarıçam İlçemiz Çiçekli Mahallesinde 30 dekarlık alanda yapılan nohut hasadına katılarak, biçerdöverle hasat yapılan tarlada incelemelerde bulundu. İl Müdürü TEKİN, Adana’da birçok ürünün yanında bu yıl nohut ekiminde de artış gözlendiğini belirterek, “Yaklaşık 40 bin dekar alanda nohut ekimimiz gerçekleşmiş olup, dekara ortalama 250-300 kg arasında verim bekliyoruz. Yaklaşık 10-12 bin ton arasında da rekoltemiz olacak. Bu yıl nohuta yoğun bir rağbet var. Ayrıca Bakanlığımızın vermiş olduğu destekler de nohut ekiminin artışına neden oldu. Bakanlığımız, kilograma 50 kuruş destekleme veriyor. Bu da çiftçilerimiz için özellikle kıraç alanlarda nohut ekimini yaygınlaştırdı” dedi. 
            TEKİN, ilimizde bu yıl hasadına başlanılan nohutun ülkemizde sezonun ilk nohut üretimi olarak gerçekleştirildiğini ifade ederek, “İlimiz de turfanda nohut yetiştiriciliğinde artık ismini duyuran bir il haline gelmiştir. Adana, bütün ürünlerde olduğu gibi turfanda üretimin daha yoğun yapıldığı, verimin diğer illere göre daha yüksek olduğu bir ildir. Diğer illerde ortalama 100 kg nohut alınırken biz bugün 250-300 kg nohut alıyoruz. Bu sayede hem ülke ekonomisi açısından, hem ilimiz ekonomisi hem de çiftçilerimiz açısından olumlu bir trend seyretmektedir” şeklinde konuştu.
            TEKİN konuşmasının sonunda üreticilerimizle sohbet ederek, bilgi alışverişinde bulundu. Üreticilerimizin ürünlerinin bol ve bereketli olmasını diledi. 
          Türkiye’de yemeklik baklagiller arasında fasulye ve mercimekten sonra ekim ve üretimi en fazla yapılan nohut bitkisi, tanelerinde bulunan % 20-25 protein, karbonhidrat, yağ, fosfor ve kalsiyum sayesinde insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Daneleri proteince zengin olan nohutun, toprak isteği bakımından kanaatkar oluşu ve köklerinde havanın serbest azotunu tespit etmesi sebebiyle münavebede de önemi çok büyüktür.