T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Seyhan İlçemiz Gökçeler Mahallesinde Mera Açılış Töreni Yapıldı

Yayın Tarihi : 17.04.2018
           İlimizde yem bitkisi yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, mevcut meraların iyileştirilmesi, hayvancılığın ihtiyacı olan kaba yem üretiminin arttırılması, meraların amenajman planlarına göre otlatılması, üreticilerin yeni bilgilere ulaşımını hızlandırarak hayvancılığın karlı bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla İl Müdürlüğümüzce Seyhan İlçesi Gökçeler Mahallesinde mera ıslah ve amenajman projeleri uygulamasına başlanıldı. Bu proje kapsamında Seyhan İlçemiz Gökçeler Mahallesinde İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Mera Islah ve Amenajman Projesi Açılış Töreni gerçekleştirilmiş olup, törene Adana Milletvekili Fatma Güldemet SARI, Adana Vali Yardımcısı Murat SÜZEN, Seyhan Kaymakamı Şenol BOZACIOĞLU, Yüreğir Kaymakamı Fatih GENEL, Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığı’ndan Türkay KARACABakanlığımız Kurum Müdürleri, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri, çeşitli oda ve birlik başkanları, İl Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüğümüz idareci ve personeli ile diğer ilgili kuruluşların yetkilileri, Gökçeler Mahallesi Muhtarı ve mahalle sakinleri katıldılar.
        Seyhan İlçesi Gökçeler Mahallesinde gerçekleşen açılış töreninde konuşan Adana Milletvekili Fatma Güldemet SARI, böyle anlamlı bir projenin açılış töreninde bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Bir ülkenin tarımı gelişmezse, çiftçisi gelişmezse hedeflerine ulaşmada ne kadar zorlanacağını hepimiz biliyoruz. Bu sebeple pek çok alanda desteklemelerimiz var. Bu desteklemelerden yararlanmak üzere çiftçilerimizi bilgilendirmek amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli vatandaşlarımızla, sizlerle her zaman bir araya geliyor” dedi. Hayvancılıktan balıkçılığa, arı yetiştiriciliğinden süt üreticilerine kadar her alanda ıslah ve destekleme projelerinin olduğunu vurgulayan SARI, “Bu anlamda özellikle vatandaşlarımızın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli ile bir araya gelmelerini tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu. 
          SARI, Gökçeler Mahallesinde 143 da mera alanında uygulanmakta olan Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında; gübreleme, otlatmanın planlanması, yabancı otlarla mücadele, tohumlama, kapalı sistem sulama projesi ve hayvanların sulanması için 2 adet sıvat inşa edilmiş olup, bu proje için yaklaşık 900.000 TL bütçe ayrıldığını ve harcandığını söyleyerek, “Bu mera ıslah projemizin özellikle Gökçeler Mahallemize, Seyhan İlçemize ve Adana’mıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
          Adana Vali Yardımcısı Murat SÜZEN ise Gökçeler Merasında 2015-2017 tarihleri arasında 143 da alanda mera ıslah ve amenajman projesinin uygulandığını belirterek, “İlimizde 486.077 dekar alanda mera tespit çalışması, 448.478 dekar alanda mera tahdit çalışması, 331.408 da alanda mera tahsis çalışması ve 40.284 da alanda da mera ıslah çalışması yapılmıştır. 
         2003-2016 yılları arasında toplam 28.294 da alanda yapılan ıslah çalışması 2017 yılında toplam 11.990 da alanın ıslahı ile 40.284 da alana çıkarılmıştır. 2018 yılında toplam 10.632da alanın ise ıslah edilmesi için 5 proje Bakanlığa gönderilmiştir. Son 2 yılda toplam 22.622da alan mera ıslah ve amenajman projesi kapsamında alınmıştır” şeklinde konuştu. 
          İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali TEKİN de törende yaptığı konuşmada, 14.6 milyon hektar ile çayır ve mera alanlarının Türkiye tarım alanlarının yaklaşık yüzde 38’ini oluşturduğunu ifade ederek, “Bakanlığımızca uygulanmakta olan Mera Islah ve Amenajman Projeleri konusunda kamuoyunu bilgilendirmek, mahalle, belediye, özel hayvancılık, tarımsal işletmeler ve sivil toplum kuruluşlarının bu konuda özendirilmesi amacıyla Seyhan İlçesi Gökçeler Mahallesinde 01.01.2015-31.12.2017 tarihleri arasında Mera Islah ve Amenajman Projesi uygulanmıştır” dedi. 
          TEKİN, bu Mera Islah ve Amenajman Projesinin Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde ve Çiftçilerimizin katkıları ile başarılı bir şekilde yürütüldüğünü dile getirerek, “Bu çalışma sonucunda hayvan varlığı 11 Hayvan Birimi (HB) iken 35 Hayvan Birimi (HB)’ne çıkartılmıştır. Ayrıca ıslah öncesi meramızın kuru ot verimi 150 kg/da iken, ıslah sonrasında bu miktar 450 kg/da çıkarılmıştır. Böylece köydeki mevcut hayvanların kaba yem ihtiyacının karşılanmasına ve çiftçilerimizin gelirinin arttırılmasına katkıda bulunulmuştur” şeklinde konuştu. TEKİN konuşmasının sonunda başta sayın valimize, belediye başkanımıza, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesine, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne, TAYEM 'e, Gökçeler Mahallesi çiftçilerine ve emeği geçen herkese teşekkür ederek, meramızın ülkemiz hayvancılığına hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.
           Konuşmaların ardından meranın açılışı yapıldı ve köylüler hayvanlarını meraya bıraktı.