Adana Valiliği'nin ev sahipliğinde, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri ile odalar ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla düzenlenen, bu sene teması 'Geçmişten Geleceğe Miras: Mutfak' olarak belirlenen 6. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, 7'den 77'ye binlerce gastronomi tutkununu bir araya getirdi.
Merkez Park'ta organize edilen festivalin açılışına Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem KASAPOĞLU, Adana Valisi Dr. Süleyman ELBAN, belediye başkanları, milletvekilleri, oda başkanları, destek veren kurum ve kuruluşların başkanları katıldı.
Festivalde konuşan Adana Valisi Dr. Süleyman ELBAN, kültürel çeşitliliğin en önemli unsurlarından birinin yemek kültürü olduğunu belirtti. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan KARALAR ise Adana'nın bir lezzet kenti olduğunu söyledi.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem KASAPOĞLU, Adana'nın çok özel bir kent olduğunu belirtti. KASAPOĞLU, Milli Eğitim Bakanlığı'nın projesi olan 'Gastronomi Enstitüsü'nden birinin Adana'ya açılacağını müjdeleyerek, "Milli Eğitim Bakanlığımızın gastronomi enstitüleri projesi var. O projelerden birisinin Adana'ya açılacak olması da bugünün önemli bir mesajı, müjdesidir. Festivalde kullanılan ürünler Adana ürünlerinden seçiliyor. Kadın üretim kooperatiflerinin seçilmesi çok önemlidir. Sıfır atığın bu festivalin gündemlerinden birisi olması ayrıca kayda değer, önemli bir konu. Bu festivaldeki tüm ambalaj ve gıda atıklarının ayrıştırılarak geri dönüşüme tabi tutulması önemlidir" diye konuştu.
Öte yandan Bakan KASAPOĞLU, 'Uluslarası Adana Lezzet Festivali'nin Türkiye'de yapılan festivaller içerisinde en düşük karbon ayak izine sahip olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından festival mangalını Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem KASAPOĞLU ile birlikte kent protokolü yaktı. Mangalın ardından Bakan KASAPOĞLU, Adanalı şef Türev ULUDAĞ ile birlikte taş kadayıfı kızarttı.
3 gün boyunda Adana dışından gelen seçkin misafirlerin yanı sıra Adana ve çevre illerden gelen gastronomi tutkunlarını ağırlayan Lezzet Festivalinde, genç şefler yarışmaları, usta şeflerden yemek tarifi etkinlikleri, kültürel söyleşiler ve sportif etkinlikler yer aldı.
İl Müdürlüğümüz Standı İlgi Gördü
İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün standı ile yer aldığı festivale gelen ziyaretçiler, standı çok beğendiklerini belirterek bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. Nostaljik traktörler, suni pamuk tarlası, Adana'da yetiştirilen ve Türkiye sıralamasında önde olduğumuz ürünlerin sergilendiği standı başta milletvekilleri, belediye başkanları, oda ve sivil toplum kuruluşu başkanları, üreticiler, vatandaşlar ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu. İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali TEKİN, festivalin yıldan yıla daha fazla ziyaretçi çektiğini belirterek İl Müdürlüğü olarak Adana tarımını ziyaretçilere en güzel şekilde tanıtmak istediklerini ifade etti.
Ziyaretçi Sayısı Katlandı
Geçen yıl 350 bin civarında ziyaretçi ağırlayan Adana Lezzet Festivali'ne 667 bin 400 kişinin katıldığı bildirildi. Adana Valiliğinden yapılan açıklamada, Uluslararası Adana Lezzet Festivali'nin 193 dönümlük alanda düzenlendiği belirtildi. Üç gün boyunca devam eden festivale 667 bin 400 kişinin katıldığı ve 261 bin 500 kilogram et ile 196 bin 800 litre şalgam tüketildiği kaydedildi.