Seyhan Nehri kıyısında bulunan Merkez Park’ta Adana Valiliği himayesinde, kamu ve özel kurumlar ile sivil toplum kuruluşlarının ortaklığında “Adana Lezzet Festivali”nin Açılış Töreni gerçekleştirildi. Törene Vali Mahmut DEMİRTAŞ ve Eşi Hanımefendi Beyhan DEMİRTAŞ, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin SÖZLÜ, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali TEKİN, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcileri, yerel ve ulusal ölçekteki yemek uzmanları, davetliler ve vatandaşlar katıldı.
Vali Mahmut DEMİRTAŞ, Galleria Festival Alanı'nda düzenlenen ve yoğun ilgi gösterilen etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, bu yıl ilk kez düzenlenen bu festival ile kent kültürüne önemli bir köşe taşını daha eklediklerini söyledi.
Adana'nın binlerce yıllık tarihi geçmişiyle insanlığın önemli merkezlerinden biri olduğunu ifade eden ve bu tarihsel derinliğin en önemli unsurlarından birinin de yemek kültürü olduğunu dile getiren Vali DEMİRTAŞ, ülkenin en önemli lezzet duraklarının başında Adana'nın geldiğini vurguladı. DEMİRTAŞ, “Bu kentin havasını soluyan, bu kente hizmet eden kişiler olarak böyle büyük bir potansiyeli görmezden gelemezdik. ‘Lezzet kenti Adana, lezzetin peşinde koşanlar Adana'da buluşuyor’ sloganıyla festivali düzenlemek için şehrin tüm paydaşlarıyla kollarımızı sıvadık. Başta Adana Kebabı olmak üzere analıkızlı çorbası, mumbar dolması, şırdanı, içli köftesi ve bici bicisiyle Adana'ya yaraşır bir festival düzenlemenin heyecanını hep birlikte yaşıyoruz. Birbirinden leziz tatları bünyesinde barındıran Adana mutfağının şöhretinin festival sayesinde ülkemize, dünyaya tanıtılacağına ve kentin de turizm potansiyelini arttıracağını düşünüyorum” dedi.
Hasat Etkinlikleri Yapıldı
Etkinliğin bugüne kadar Anadolu'da düzenlenen en geniş kapsamlı festival özelliği taşıdığını belirten Vali DEMİRTAŞ, festivale katılanların kentin tarihi ve turistik mekânlarını gezeceğini ayrıca hasat etkinlikleri yapılacağını kaydetti.
Protokol konuşmalarının ardından Vali Mahmut DEMİRTAŞ ve Eşi Hanımefendi Beyhan DEMİRTAŞ, Büyükşehir Belediye Başkanı SÖZLÜ, protokol üyeleri ve davetlilerin katılımıyla mangal ateşi yakıldı. Mangal ateşinin yakılmasının ardından, Et Uzmanı Cüneyt ASAN, et kesimi, parçalama ve pişirme teknikleriyle ilgili sunum yaptı.
İl Müdürlüğümüzün de standının bulunduğu Adana lezzet Festivali, lezzet uzmanlarının sunumlarının yanı sıra narenciye, zeytin ve pamuk hasadı etkinlikleriyle devam etti. Türkiye'nin dört yanından gelip etkinliğe katılanlar, narenciye, zeytin ve pamuğun hasadı deneyimi yaşadı. Konserlerle renklenen festivalde, şehir dışından gelenler yöreye özgü lezzetlerin yaşatıldığı bölgelere geziye götürüldü.