2022 YILI KURAKLIK ETKİSİ VE ENDÜSTRİ BİTKİLERİNDE EKİM ZAMANININ BELİRLENMESİ
Her yıl, önceki yılların durumları da göz önünde bulundurularak İKLİM VERİLERİ'ne göre ekim zamanı belirlenmelidir. İlimizde Kuru alanlarda Yağlık Ayçiçeği yetiştirilmektedir ve kurak yıllarda Şubat ayının ortalarından sonra ekim yapılmaya başlanılmalıdır. Son yıllarda oluşan kuraklığın olumsuz etkilerini azaltmak ve yağışlardan azami faydayı sağlamak için Ekim Alanının bulunduğu yerin İklim verileri incelenerek, Ayçiçeği ekimleri 15 Şubat-30 Mart arasında tavlı toprağa yapılmalıdır. Yağışlı olan yıllarda ise aşırı Sümüklü Böcek Zararı ve Mildiyö Hastalığını önlemek nedeniyle yağışın az olduğu sezona gelecek şekilde ekim geciktirilmelidir.
1. ürünlerdeki ekim faaliyetlerinin (pamuk-soya-yerfıstığı-susam) 15 Mart-30 Nisan arasında yapılmasının uygun olacağı öngörülmektedir.
Su kısıntısının fazla olduğu yerlerde yerfıstığı, soya ve pamuk ekimi konusunda dikkat edilmelidir.
TARIM FAALİYETLERİNİN AŞIRI MALİYETLİ VE ZOR OLMASI NEDENİYLE ANCAK UYGUN İKLİMDE VE SERTİFİKALI ÇEŞİTLERİN SAĞLIKLI-TAVLI TOPRAĞA EKİLİP, BAKIMININ EN İYİ ŞEKİLDE YAPILMASIYLA YÜKSEK VERİM VE KALİTEDE ÜRÜN YETİŞTİRİLEBİLMEKTEDİR.