T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürlüğümüz Tarafından "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Tarımda Kullanımı İle Tarımsal Atıkların Değerlendirilmesi ve İklim Değişikliğinin Tarıma Etkisi Konulu Panel Düzenlendi

Yayın Tarihi : 24.11.2017
         Seyhan Oteli toplantı salonunda gerçekleştirilen panele Vali Yardımcısı Murat SÜZEN, İl Müdürümüz Muhammet Ali TEKİN, Meteoroloji 6. Bölge Müdürü Dr. Osman ŞİMŞEK ve Personeli, Kurum Müdürleri, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyeleri,, Ziraat Odası Başkanları ve ilgilileri, Çeşitli Oda ve Birlik Başkanları, İl- İlçe Müdürlüğü İdareci ve Personeli ve Çiftçilerimiz katıldı.
       Panel açılış konuşması yapan İl  Müdürümüz Muhammet Ali TEKİN, ‘’Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca yürüten 10.Kalkınma Planı kapsamında 2017 yılı Yayım Projeleri ile Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Tarımda Kullanımı ve Tarımsal Atıkların Değerlendirilmesi için   ilimiz üretici sanayici ve bürokratlarını bir araya getirerek Yenilenebilir Enerji Kaynakları konusunda farkındalık oluşturmak ve bununla birlikte son yıllarda etkisini iyice görmeye başladığımız iklim değişiklinin tarıma etkileri konusunda çiftçilerimizi bilinçlendirmek amacıyla bu paneli düzenlenmiş bulunmaktayız. Amacımız tarımsal atıkların ekonomiye kazandırılmasını ve İklim değişikliğininin risklerini de tarımsal alanda azaltması için çözüm   yolları aramaktır.’’dedi. 
          TEKİN konuşmasında; Özellikle hayvancılık işletmelerinin ve tarımsal sanayi atıklarının yenilenebilir enerjiye dönüştürülerek ekonomiye geri kazandırılması ile kullanılan bu temiz enerji ile iklim değişikliğinin etkilerini azaltmasının önemini belirtti. Konuklara panele gösterdikleri ilgiden ve katılımlarından dolayı teşekkür etti.
       Panelin ilk kısmında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin ÖZTÜRK Tarımda Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile ilgili olarak katılımcılara, fosil yakıtlar,  güneş  enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerjiler Biyogaz gibi çeşitli kaynaklar önemini anlattı. Ayrıca   anız yangınlarının önüne geçmek amacıyla özellikle mısır    anızlarının   enerji kaynaklarına dönüşümü ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi verdi. 
       Panelin ikinci kısmında Ankara Meteroloji Genel Müdürlüğünden katılan İklim Bilim Uzmanı Mesut DEMİRCAN; İklim değişikliğinin gelecek yıllarda göstereceği farklılıklar hakkında bilgi verdi. Türkiye deki iklim değişikliklerinin tarım sektörü üzerindeki olası etkilere değindi. 
         Katılımcıların konu ile ilgili soruların cevaplandırılması ile panel sona erdi.