T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Adana’da Sorgum Bitkisinin Tanıtıldığı “Enerji Bitkileri ve Sorgum Tarla Günü” Düzenlendi

Yayın Tarihi : 12.10.2017
          Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde TÜBİTAK destekli yürütülen "Farklı tatlı sorgum genotiplerinin Çukurova ve GAP Bölgelerinde Biyo-etanol Üretim Potansiyellerinin Saptanması" projesi kapsamında “Enerji Bitkileri ve Sorgum Tarla Günü” etkinliği düzenlendi. Düzenlenen etkinliğe Adana Vali Yardımcısı İsmail Hakkı ERTAŞ, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin SÖZLÜ, Yüreğir Kaymakamı Fatih GENEL, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN, çeşitli kurum ve kuruluşların idarecileri ile çiftçilerimiz katıldı.
            Etkinlikte konuşma yapan Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN hayvancılıkta en büyük maliyetin yem olduğuna dikkat çekerek, “Biz mısır silajında dekara maksimum 10 tona ulaşabilirken, bu bitkinin boy ve gelişimine bakarsak 15-20 ton verim elde edilebileceğini tahmin ediyoruz” dedi.
        Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin SÖZLÜ ise sorgumun belirtilen üretim değerlerinin kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, üzerlerine düşen desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.
        Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Abdullah ÇİL de yaptığı konuşmada, dünyada kullanılan fosil enerji kaynaklarının giderek azalması nedeniyle bu yakıtların yerini alabilecek biyokütle ve etanol potansiyeline sahip tarımsal bitkilerin önem kazandığını ifade etti. ÇİL, 1 Ocak 2014 itibarıyla piyasaya akaryakıt olarak arz edilen benzine en az yüzde 3 biyoetanol ilave edilmesinin, yasal zorunluluk haline getirildiğine dikkati çekerek, yakıt ve diğer benzeri alanlarda da kullanılan etanole yıllık 150 milyon litre ihtiyaç duyulduğunu anlattı. 
          Türkiye'de etanolün özellikle şeker pancarı melasında mısır ve buğday tanesinden elde edilen nişastadan sağlandığını dile getiren ÇİL, konuşmasına şöyle devam etti; “Son yıllarda özellikle geniş adaptasyon kabiliyetine sahip olmaları, diğer ürünlere göre yetiştirme girdilerinin daha hesaplı olmasının yanı sıra etanol üretimindeki avantajları, sorgum türevlerine ilgiyi arttırmıştır. Dünyada açlık sorunu yaşanırken etanol temininde mısır ve buğday gibi ürünler yerine tatlı sorgum gibi bitkilerin kullanılmasının daha ekonomik ve avantajlı olduğu ortaya konulmuştur. Bitkinin artık maddeleri de yem, yakıt veya sanayide selülözik ham madde olması da kulanılabilirliğini yükseltmektedir”.
          Konuşmaların ardından Proje Koordinotörü Doç. Dr. Celal YÜCEL, kurum arazisinde üretimi gerçekleştirilmiş farklı türlerde sorgum bitkisinin verimini ve bitkinin kullanım alanlarını anlattı. Sorgum bitkisinin deneme ekimi yapıldığı alanların gezildiği etkinlikte, katılımcılar sorgum bitkilerinin sapını kırıp gövde içinde şeker yönünden zengin kısımlarını tadarak, makineyle çıkartılan suyunu içtiler.