T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Pozantı İlçesi Karakışlakçı Mahallesi’nde 8. Geleneksel Bal ve Çilek Festivali Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 6.09.2017

          Pozantı İlçemiz Karakışlakçı Mahallesinde 8. Geleneksel Bal ve Çilek Festivali düzenlendi. Düzenlenen festivale Adana Milletvekili Muharrem VARLI, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin SÖZLÜ, Adana Vali Yardımcısı İsmail Hakkı ERTAŞ, Pozantı Kaymakamı Taner TENGİR, Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut ÇELİKCAN, Pozantı Belediye Başkanı Mahmut Sami BAYSAL ile diğer kurum ve kuruluşların yöneticileri ve vatandaşlarımız katıldı.

           Festivale ev sahipliği yapan Karakışlakçı Mahallesi Muhtarı Harun YETKİN, yaptığı açılış konuşmasında Karakışlakçı Mahallesi’nde bal ve çilek üretiminin gelişmesine öncülük ederek katkı sağlayan Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne ve festivale destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali TEKİN ise festivalde yaptığı konuşmada, “Tarımsal faaliyetlerin her aşamasında aktif rol oynayan ve kırsal alanda yaşayan kadınların, daha üretken ve verimli bir şekilde tarımsal faaliyetlere katılımlarını sağlamak amacıyla 2013 yılından itibaren ilimizde yürütülen “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında, finansmanı Bakanlığımız ve teknik desteği İl Müdürlüğümüz ile Pozantı İlçe Müdürlüğümüz tarafından karşılanan, Pozantı İlçesi Karakışlakçı ve Kamışlı Köyü kadın çiftçileri ile 2013 ve 2014 yıllarında “Çilek Tutan Kınalı Eller” projesi uygulanmıştır. 2013 yılında 5 dekarla başlayan projemiz 2014 yılında 35 dekara yükselmiştir. Şu anda ise çilek alanlarımız Pozantı’da 291 dekara kadar yükselmiştir. Bu alanlardan yıllık ortalama 582 ton çilek elde edilmektedir” şeklinde konuştu.

         Bu bölgenin çilek yetiştiriciliği ile çilek havzası olma yolunda sağlam adımlarla ilerlediğini kaydeden TEKİN, “İl Müdürlüğümüzün temelini attığı bu projeyi yerel yönetimler de benimsemiş ve sahip çıkmıştır” diyerek konuşmasına şöyle devam etti; “Bilindiği üzere, Adana ilimiz geniş florası, çiçeklenme için uygun iklimi, bal verimi yüksek bitkilerin mevcut olması nedeniyle arıcılık açısından büyük potansiyele sahiptir.  2016 yılı verilerine göre 473.919 Adet koloni sayısı ve 9.476 ton bal üretimi ile Türkiye’de 3. sırada yer almaktadır.

         Tarımın bir parçası olan ve kırsal kesimde topraksız kişiler için önemli bir istihdam alanı olan Arıcılık, Bakanlığımız tarafından da desteklenmektedir. Her yıl artarak devam eden desteklemelerimiz 2016 yılında 4.546.443 TL olmuştur. Yine Bakanlığımızın Milli Tarım projesi kapsamında yapmış olduğu hayvancılık desteklemeleri kapsamında ilimizin de bulunduğu arıcılık hibe programı kapsamında, 53 arıcımız 5.000 TL’lik destek için başvurmuştur”.

         TEKİN Pozantı İlçesinin yıllardan beri arıcılık konusunda da önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Hem kaliteli bal üretimini teşvik etmek hem de arıcılarımızı bir araya getirerek sosyal aktivite oluşturmak amacıyla her yıl düzenlenen bal festivalinin bu yıl 8.si yine aynı tarihte çilek festivali ile beraber düzenlenmiştir. Festivale katkıda bulunan ve emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim” dedi.

          Protokol konuşmalarının devamında konuşmacılar, geleneksel hale gelen ve 8.’si düzenlenen bu bal ve çilek festivalinin önemini vurgulayarak, çilek yetiştiriciliğinin yöre çiftçilerine alternatif bir gelir kaynağı olduğunu belirttiler. Festivalin ürün tanıtımında ve pazarlanmasında güzel bir fırsat olduğunu dile getiren konuşmacılar, tüm emeği geçenlere teşekkür ettiler.

          Etkinlikte Adana Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi ve Bando Takımı tarafından folklor gösterisi ve konser verildi. Festivalin sonunda Adana İli Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından çilek tarlalarına kadar “Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü” yapılarak, protokol tarafından çilek hasadı ve bal sağımı gerçekleştirildi.