T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Adana'da İlk Olarak Üretilen Pitahaya Meyvesinin Hasatı Yapıldı

Yayın Tarihi : 10.08.2017

        Seyhan İlçesi Köylüoğlu Mahallesinde, iki kuzenin kurdukları ejder meyvesi olarak bilinen pitahaya bahçesinde, Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali TEKİN’in de katılımıyla ilk ürün hasadı yapıldı.

        Çukurova'da son dönemlerde alternatif ürün olarak tercih edilmeye başlanan Pitahaya  kaktüsgiller ailesinden olup üretim daha çok Vietnam Orta ve Güney Amerika, Endonezya, Malezya gibi ülkelerde yapılmaktadır.  Dondurma yapımı, salata ve ilaç sanayilerinde kullanılan, ağırlığı 300 gramdan bir kilograma kadar çıkabilen bu tropikal meyvedir. 

      Adana’da bu meyvenin ilk olarak dikimini yapan Harun KARAŞAHİN ve kuzeni Çiğdem KARAŞAHİN de ilk ürünlerini almayı başardı.

        Üreticimizin yaptığı açıklamada, 2015 yılının aralık ayında ejder meyvesini televizyonda gördüklerini anlatarak, "Bir televizyon programında gördük araştırması yaptık, şimdi hasadını yapıyoruz. Bu meyveye bizi asıl çeken ise dış pazarı oldu. Tabii ki yolun daha başındayız. Şu an zaten ürettiğimiz meyveyi iç piyasaya sunuyoruz. Dalındaki bütün meyveler satılmış durumda." ifadelerini kullandı.

      İlk etapta kendi çabalarıyla bin 200 metrekare alanda üretime başladıklarını dile getiren üreticimiz "Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve Seyhan İlçe Müdürlüğü ile görüşmelerimiz oldu. İkinci seramızı olan bin metrekarelik yeri de devlet desteğiyle yaptık. Orası daha yeni olduğu için meyve üretimi başlamadı. İnşallah seneye 2 bin 200 metrekarelik alanın hepsinden hasat yapacağız." diye konuştu.

       Üretici Çiğdem KARAŞAHİN de pitahaya meyvesinin Adana'da sera şartlarında yetişmesinin uygun olduğunu öğrendiklerini de ifade ederek ,"Bakımı diğer seralara göre biraz daha kolay. Saatlerce uğraştıran bir bakımı yok. Zemindeki otu temizliyoruz. Bitkinin haftada bir sulaması var. Onu da zaten damlama sistemiyle yapıyoruz.” dedi
       İl Müdürümüz Muhammet Ali TEKİN de lifli bir bitki olan meyvenin zengin B ve C vitamini barındırdığını anlatarak, "Bitkinin dekara verimi ilk sene için 2 bin adet. İkinci yılda 6 bin adet. Üçüncü yılda ise 10 bin adet oluyor. Verim her geçen yıl artmakta ve 30 bin adete kadar çıkmakta. Girişimcilerimiz bize başvuruda bulundu. Bakanlığımızın da bu konuda bir çalışması vardı. O kapsamda destek sağlandı ve ikinci serayı kurdular. Adana’mıza ve vatandaşlarımıza hayırlı olsun. Böylelikle Adana'da ejder meyvesinin hasadını da yapmış olduk." dedi.