T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kanadı Noktalı Sirkesineği ile Entegre ve Toplu Mücadele Konusunda Bilinçlendirme Projesi Uygulanıyor

Yayın Tarihi : 24.07.2017
          Karantina etmeni olan ve ülkemize yeni giren Kanadı Noktalı Sirkesineği (Drosophila suzukii Matsumura) zararlısıyla entegre mücadele amacıyla üreticilerimize bu zararlıyı tanıtıp Toplu Mücadele konusunda bilinçlendirmek adına Bakanlığımızın 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği ülke düzeyinde söz konusu zararlı ile çalışmalar başlatılmıştır. Yapılan surveyler sonucunda 2016 yılında ilimizde de Kanadı Noktalı Sirkesineği (Drosophila suzukii Matsumura) zararlısı varlığı belirlendikten sonra mücadele çalışmalarına hız verilmiş ve karantina önlemleri gereği tuzak sayısı arttırılarak, biyoteknik mücadele ile kimyasal mücadele kombine edilmiştir. 
          Kanadı noktalı sirkesineği olarak bilinen Drosophila suzukii (Matsumura1931) polifag (Sert ve Yumuşak Çekirdekliler, Üzümsüler, Turunçgiller vs.) bir tür olup, dünyada meyvecilik açısından önemli tehditlerden biri olarak görülmektedir.
        Zararlının ülkemizde yayılması halinde özellikle ihraç edilecek meyve türlerinde oluşabilecek zarar, ülke ekonomisi açısından çok önemlidir. 2016 yılı kiraz sezonunda bu zararlıdan dolayı tüm meyvecilik bölgelerimizde sıkıntılar yaşanmıştır. Bu kapsamda Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bu zararlı ile gereken mücadele çok hızlı bir şekilde başlatılmış olup, böcek tuzaklarında kullanılmak üzere 2016 yılında 1.600 litre,  2017 yılında ise 7.000 litre cezbedici elma sirkesi, % 75’i Saimbeyli ilçemize olmak üzere tüm kiraz alanlarımıza dağıtılmış ve mücadele tekniği üreticilerimize anlatılarak gerekli uygulamalı eğitimler verilmiştir.
         Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nde Ziraat Mühendisi Dr. Ayla YILDIZ koordinatörlüğünde gerçekleştirilen çalışmalar sonucu özellikle kiraz üreticileri, sezonu geçen yıla göre mutlu kapamışlardır. Toplu mücadelenin olumlu sonuçlarını gören üreticilerimiz önümüzdeki senelerde de mücadeleyi sürdürebilme bilincine erişmişlerdir.
         İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan projemize Sarıçam Belediyesi Kent Konseyi de katkı sağlamıştır. Sarıçam Belediyesi tarafından projemize zararlının biyoteknik mücadele çalışmaları sırasında tuzak olarak kullanılmak üzere 3.500 adet pet su şişesi ve 6.200 litre cezbedici elma sirkesi temin edilmiştir.
       Bilgilendirme amaçlı olarak Sarıçam ilçesine ait belirlenen üç köyün merkezi noktalarına ve konu hakkında farkındalık sağlamak üzere köylerde muhtarlık bürolarına, kahvelere, okul girişlerine, lokanta ve cami gibi toplantı alanlarına afişler asılmıştır.