T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Alternatif Bir Bitki Olan Kinoa Hasadına Katıldı

Yayın Tarihi : 19.07.2017
        Birleşmiş Milletler tarafından 2013 yılının bitkisi olarak seçilen ve son zamanlarda popülerliği artan kinoa, ilimizde de oldukça rağbet görmeye başladı. Bu yıl ilimizde tahminen 2000 dekarın üzerinde kinoa bitkisi ekimi gerçekleştirilmiş olup, Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından deneme parsellerinde hasat etkinliği yapıldı. Kinoa hasadına İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Toros Tarım yetkilileri, İl ve İlçe Müdürlüğümüz yöneticileri ile ilgili teknik personeller katıldı.
        İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN hasatta yaptığı konuşmada kinoa üretiminin özellikle Güney Amerika, Bolivya, Peru ve diğer ülkelerde yapılmakta olduğunu ve ortalama 193 bin ton üretim yapıldığını belirterek, bunun yaklaşık olarak 115 bin tonunun Peru’da gerçekleştirildiğini söyledi. İlimizde ve ülkemizde özellikle son yıllarda kinoa ile ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade eden TEKİN, ‘Şu anda bu yıl Adana’da yapılan ekimlerde 2 bin dekara yakın alanda kinoa üretimi ve denemesi yapılmaktadır. Kinoa üretimi ve denemesinin asıl amacı, bu ürünün münavebe ürünü olarak yetiştirilmesidir ve bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir. Kinoanın, hem buğdaya hem de diğer tarımsal ürünlere alternatif bir bitki olacağı, özellikle bölgemizde sulanmayan kuru alanlara dayanıklı olduğu için bu bitkiden tuzluluk oranı yüksek olan topraklarda da iyi bir verim elde edileceği ve tarım amaçlı uygulanmasının iyi olacağı, ayrıca çiftçilerimizin gelir seviyesini önemli derecede arttıracağı kanaatindeyiz’ dedi. 
          Seyhan’daki Toros Tarım’a ait 110 dönümlük arazide yapılan tespitlere göre verimin gayet iyi olduğunu vurgulayan TEKİN, ‘Dekara 300 kg’ın üzerinde getirisi var. Fiyatı da 4 ile 6 TL arasında hesap edilirse gerçekten mısıra, pamuğa ve ayçiçeğine karşı münavebe olarak alternatif bir ürün olabilir. Dekara getirisini kabaca hesapladığımızda 300 kg alınan bir arazide 5 TL’den değer tespiti yapıldığında dekara 1.500 TL gibi bir getiri öngörülmektedir. Ancak tabi bunun masrafları ve gideri düşüldüğünde de yine ayçiçeği, mısır ve soyaya göre alternatif bir ürün olarak rahatlıkla denenebilecektir’ şeklinde konuştu. 
        Bugün ilimizde denemeler yapıldığını ve bu denemelerin sonuçlarına göre çiftçimizin faydasına olan bir sonuç elde edildiğinde, bu ürünün yaygınlaştırılmasıyla ilgili çalışmaları yapacaklarını dile getiren TEKİN, kinoanın daha çok protein, vitamin ve diğer mineral maddeler bakımından zengin bir bitki olduğunu, özellikle gıda sektöründe tohumunun direk gıda olarak tüketildiğini ve ayrıca un haline getirilip, ekmek ve diğer ürünlerle karıştırılarak veya sadece ekmeğinin yapılarak tüketilebildiğini de ifade etti. TEKİN, Çölyak hastaları gibi bazı konularda hassasiyet arz eden kimselerin de özellikle bu ürünü tüketmesinin ve bu bitkinin glütensiz olmasının da özellikle bazı hastalıkların mücadelesinde önem arz ettiğini söyleyerek, ‘Bu yönüyle değerlendirildiğinde kinoa bitkisinin ilimizde ve ülkemizde yaygınlaşacağı kanaatindeyiz. Şu anki gidişata göre denemeler iyi sonuç veriyor. Bundan sonra bu ürünle ilgili pazarda sıkıntı olmazsa hep beraber yaygınlaştırıp, ülkemize ciddi gelir getiren ve çiftçilerimizin de gelirini arttıran bir bitki olarak yaygınlaştırılması hususunda gerekli çalışmaları Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Bakanlık olarak yapacağız’ dedi. 
        Kinoa hasadında konuşan Tarla Üretim Koordinatörü Abdulveli YILDIRIM ise kinoa denemesinin hasadını yaptıklarını ve iyi bir verim almayı beklediklerini ifade ederek, ‘Kinoa bitkisinin, ülkemizin hem ekonomik hem de tarımsal değerlerini yükseltecek bir bitki olduğunu düşünüyoruz’ dedi. 
        İl Müdürü TEKİN hasat sonrası Toros Tarım İşletmesini ziyaret ederek Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş. yetkilileri Doğu Akdeniz Bölge Müdürü Hikmet TATARHAN, Tarla Tohumları Operasyonlar Müdürü Özel Mehmet TÜRET, Tarla Tohumları Operasyonlar Tohum Üretim ve Geliştirme Şefi Nevzat AĞRI ve TENO Tarım Operasyon Müdürü Hasan YENER ile kinoa bitkisinin geleceği hakkında sohbet etti.
        İlimiz adına tarımsal açıdan yapılması planlanan yeni projeler ve yeni yatırım fırsatları hakkında da bilgi alışverişinde bulunan İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN'e, TEKFEN Strateji ve Yatırımlar Bölümü İş Geliştirme Müdürü Emrah İNCE tarafından, TEKFEN Vakfınca hazırlanan ve sadece ülke genelinde doğal olarak varlığını devam ettiren on bin çiçekle beraber dünyanın başka hiç bir ülkesinde olmayan ve Türkiye’de bulunan endemik çiçekleri anlatan "Türkiye'nin Eşsiz Çiçekleri" belgesel filmi takdim edildi.