T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürlüğümüzde Zirai Mücadele Konusunda Toplantı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 17.07.2017
         İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda Zirai Mücadele konusunda gerçekleştirilen toplantıya İl Müdür Yardımcısı Gürkan YAŞAR, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yusuf İzzet IŞIK, İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik elemanları, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik elemanları ve serbest tarım danışmanları katıldı.     
       İl Müdür Yardımcısı Gürkan YAŞAR toplantıda yaptığı konuşmada, geçmişten günümüze kadar süregelen bu toplantıların ovamızdaki sorunların konuşularak çözüm noktasına ulaştırılabilmesi açısından önem arz ettiğini belirtti. Aynı zamanda zirai mücadele konularındaki teknik elemanlarımızın arazide düzenli çalışmalar yaparak, üreticilerimize teknik konularda yayım çalışmaları yapmalarının önemini de vurguladı. Ayrıca zirai mücadelede kullanılan bitki koruma ürünlerinin kullanımında, son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye uyulması gerektiğini, zamanında, dozunda ve tavsiyeli olduğu ürünlerde kullanımına dikkat edilmesini belirtti.
       Toplantının devamında pamuk, ayçiçeği, yerfıstığı, soya, mısır, buğday, sebze, meyve, ve narenciye konularında hastalık ve zararlıların popülasyon durumları, uygulanan mücadele yöntemleri, sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.
        Ayçiçeğinde mildiyö nedeniyle İmamoğlu, Ceyhan, Karaisalı ilçelerinde bazı tarlaların sürüldüğü ve yeniden ekim yapıldığı belirtildi. Önümüzdeki yıllar için dayanaklı çeşit seçimi, kültürel önlemler ve erken ekimden kaçınma konuları vurgulandı.
          Pamuk ekim alanlarında artış olduğu ve yaprak biti, tütün thripsi ve yeşilkurt zararlılarına karşı mücadele yapıldığı belirtildi.
       Yerfıstığı ekim alanlarında kökboğazı çürüklüğü, cercospora spp. yaprak leke hastalığının gözlendiği, ayrıca sebze hastalık ve zararlıları ile mücadelede üreticilerimizin dikkatli olmaları gerektiği belirtilerek, ruhsatlı bitki koruma ürünlerini kullanmalarının önemi konuşuldu. 
         Meyvecilikte önemli zararlı olan Drosophila suzukii spp. hakkında genel bilgi verilerek mücadele yöntemi görüşüldü.
       Turunçgilde unlu bit, pas böcüsü ve kırmızı kabuklu bit ile mücadelenin devam ettiği, akdeniz meyve sineği tuzaklarında zararlı artışı gözlendiği ve takip edildiği belirtildi. Hasat öncesi pestisit denetimi kapsamında numunelerin alınmaya devam edildiği ifade edildi.