T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı Türkiye 1.’si "Lavanta Kokulu Kelebekler" Projesi Hasat Töreni

Yayın Tarihi : 21.06.2017
         Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca yürütülen "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında gerçekleştirilen "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" programında, Türkiye 1.'si seçilen "Lavanta Kokulu Kelebekler" Projesinin hasat töreni yapıldı.
       Seyhan İlçesi Kuyumcular Mahallesi'nde düzenlenen programa Vali Mahmut DEMİRTAŞ, Seyhan Kaymakamı Şenol BOZACIOĞLU, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan KARALAR, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali TEKİN, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kadın çiftçiler ve davetliler katıldı.
        Folklor gösterisi ile başlayan törende Bakanlığımızın Kadın Çiftçilerimize yönelik çalışmalarını anlatan bir sinevizyon gösterisi yapıldı. Törende konuşan Adana Valisi Mahmut DEMİRTAŞ, Kadın Çiftçiler Yayım Projesi kapsamında, Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programının genel amacının, tarımın her alanında eğitim çalışmaları yaparak, üretici ve girişimci kadınları bilgilendirmek, tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmak olduğunu söyledi.
          DEMİRTAŞ, "Kızlarımıza güveneceğiz, oğullarımıza sağladığımız her imkânı onlara da sağlayacağız. Kızlarımızı, kadınlarımızı eğitimli, bugünü ve geleceği okuyabilen, ileri görüşlü, girişimci bir ruhla yetiştireceğiz ki onların yetiştireceği evlatlarımız da bu özelliklere sahip olabilsinler. Bu vesile ile "Lavanta Kokulu Kelebekler" projesi ile Türkiye 1.'si olan Yeliz Tok'u ve mansiyon ödülüne layık görülen kardeşimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi.
          İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali TEKİN ise yaptığı konuşmada kırsal alanda yaşayan kadınlarımızın ev işleri, eş ve annelik görevlerine ek olarak tarımsal üretimin her aşamasında da sorumluluk üstlendiklerini vurgulayarak, "Yaklaşık 2,8 milyon kadın çiftçimiz, günde 15-16 saat çalışarak, insanüstü bir gayretle, üretime omuz vermektedir. Tarımsal üretimde önemli bir payı bulunan ve çocuklarının bakım ve gelişimini de üstlenen kadın çiftçilerimizin eğitimi bizim için çok önemlidir. Bilinmelidir ki; bir kadın çiftçiyi eğitmek demek, gelecek nesilleri eğitmek demektir.
            Bakanlık olarak kırsaldaki kadına yönelik öncelikli hedefimiz; girişimci ve üretici olarak rol alacak kadınlarımızı uygun yayım yöntemleri ile eğitmek, yeni teknik ve teknolojileri kullanma kabiliyetini ve imkânını onlara kazandırmak, yenilikçi-modern ve uygulanabilir projelerin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak, tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmaktır" dedi.
           TEKİN, tarımdaki iş gücünü gelire dönüştürerek kırsalda yaşayan kadın çiftçilerimizin güçlendirilmesine yönelik birçok başarılı proje ve çalışmalar yapıldığını ifade ederek, "Bugün burada bunlardan biri olan ve Bakanlığımız tarafından 2015 yılında uygulanmaya başlayan "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor"  adlı program kapsamında gerçekleştirilen ve diğer il projelerinin önüne geçerek Türkiye 1.'si seçilen "Lavanta Kokulu Kelebekler" projemizin hasat gününde birlikteyiz.
         Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programına Türkiye genelinde katılan 424 proje arasından, kadın çiftçimiz Yeliz TOK'un "Lavanta Kokulu Kelebekler" projesi TÜRKİYE BİRİNCİSİ seçilerek, ödülünü Başbakanımız Sayın Binali YILDIRIM'ın elinden almış ve projesini hayata geçirmek için de ŞEKERBANK sponsorluğunda 40.000 TL. ile ödüllendirilmiştir
            Yine aynı program kapsamında İl 2.'si olarak İlimizi temsil etme hakkı kazanan "Küçükbaş Hayvan Yününden İp Üretimi ve Kilim Dokuma" projesi Jüri özel ödülü kategorisinde ilk 3'e girmeye hak kazanmış ve Mansiyon ödülü almıştır" dedi.
       Eğitim alan 56 kadın çiftçimizin hepsinin projelerini hayata geçirmelerini arzuladıklarını ifade eden TEKİN, bugüne kadar "Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi" programına başvuranların,  2016 yılı için 3 projenin, 2017 yılı içinse 6 projenin daha hibe alma hakkı kazandığını söyledi.
           "Lavanta Kokulu Kelebekler" projesinin, İl Müdürlüğümüz ve Seyhan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli desteği ile yürütülmekte olduğunu söyleyen TEKİN, lavanta bitkilerinin ekimi için tarla hazırlığının yapıldığını, arazi çevresinin tel çitle çevrildiğini ve 25 Ocak 2017 tarihinde lavanta bitkilerinin dikiminin gerçekleştirildiğini belirterek, "Lavanta bitkisi ilk yıl normalde bir kökten 1 dal vermesi gerekirken, bereketli Çukurova toprağı burada da hünerini göstererek 10-12 dal verdirmiştir" şeklinde konuştu.
           Kırsal alandaki tarımsal faaliyetlerimizin önemli bir kısmını oluşturan kadın çiftçilerimizin güçlendirilmesinin sadece onların hayat standartlarına değil, sektörün ve ülkemizin kalkınmasına da olumlu yansımaları olacağını vurgulayan TEKİN konuşmasının sonunda, "Kadın olmadan kırsal kalkınma olamaz düşüncesi ile başta Adana Valimiz Sayın Mahmut DEMİRTAŞ'a, Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığımıza, Proje sponsorumuz Şeker Bank Yetkililerine, Büyükşehir ve Seyhan Belediyelerimize İŞ-KUR ve KOSGEB İl Müdürlüklerine, hazırladığı proje ile Türkiye 1.'si seçilerek bizi gururlandıran kadın çiftçimiz Yeliz TOK'a ve bu programda emeği geçen herkese teşekkür eder, projemizin hayırlı uğurlu olmasını temenni ederim" dedi.
             Projeye ziraat mühendisi olan kız kardeşinin teşviki ile katıldığını belirten Yeliz TOK ise Adana birinciliği beklemezken Türkiye birincisi olduğunu söyleyerek, "İlk başta köyümdeki insanlardan 'neden çilek ve bamya ekmiyorsun da çiçek ekiyorsun, ne kazanabileceksin?' şeklinde tepkiler aldım. Fakat kimseyi dinlemeyip, hayalimi gerçekleştirmeye karar verdim. Bu hayalimi gerçekleştirmemde bana yardımcı olan kız kardeşime ve herkese teşekkür ederim" dedi.
              Konuşmaların ardından Vali Mahmut DEMİRTAŞ ve beraberindeki protokol üyeleri lavantaların hasadını gerçekleştirdi.