T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürlüğümüz Karpuzda Belge Uygulamasını Başlattı

Yayın Tarihi : 8.05.2017
          Türkiye'nin erkenci karpuz üretiminin neredeyse tamamını, genel üretiminin ise yüzde 20'sini karşılayan ilimizde karpuz hasadı başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz, karpuzda erken hasadı önlemek için bu yıl belge uygulamasına geçti. Bu uygulamaya göre üreticilerimiz, önce karpuzun olgunlaştığına dair belge alacak, daha sonra hasada başlayacaklar.
            Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Bahçe köyünde, yılın ilk turfanda karpuz hasadı yapıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN ve Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın DOĞAN, hasat yapılan tarlada incelemelerde bulundu. 
           Adana’nın karpuz üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer aldığını vurgulayan İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN, toplam 120 bin dekar alanda karpuz üretimi yapıldığını ifade etti. Türkiye’nin toplam karpuz üretiminin yıllık 4 milyon ton civarında olduğunu belirten TEKİN, bunun yaklaşık 800 bin tonluk bölümünü Adana’nın karşıladığını dile getirdi. Karpuz hasadının tüm üreticiler için hayırlı olması temennisinde bulunan TEKİN, “Bu yıl turfanda karpuzda verim, geçen yıllara oranla biraz düşük görünüyor. Karpuz tarlalarından ortalama dekar başına 8-10 ton gibi bir verim alınırken, şu anda durum 6-8 ton civarında” dedi.
            Ham karpuz hasadına karşı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Adana Valiliğinin koordinasyonunda gerekli tedbirleri aldıklarının altını çizen Muhammet Ali TEKİN, konuşmasına şöyle devam etti; “Her tarlaya geliyoruz, gerekli kontrolleri yapıyoruz. Eğer karpuz olgunlaşmışsa ‘hasat edilebilir’ raporu veriyoruz. Tüccar veya alıcı karpuzu götüreceği yere kadar bu raporu yanında bulundurmak zorunda. Buradaki amaç hem çiftçiyi korumak hem de karpuzu vatandaşa olgunlaşmış şekilde sunmak. Ayrıca, karpuz piyasasının bu olumsuz durumdan etkilenmesini engellemek, çiftçinin daha fazla kazanç elde etmesini sağlamak”. İncelemelerde bulundukları tarlada karpuzun en küçüğünü kestiklerini ve olgunlaştığını gördüklerini belirten TEKİN, “Bizim ekibimiz daha önce geldi, bu tarla için raporunu tuttu, ‘hasat edilebilir’ raporunu verdi. Böylece Adana’da karpuz hasadı da başlamış oldu” diye konuştu.
         İzinsiz hasat edilen karpuzun ham çıkması halinde imha edileceğini kaydeden TEKİN, “Karpuz izinsiz kırılmış, yolda yakalandı. Kontrol ettiğimizde karpuz olgunlaşmamışsa bizler bu ürünün piyasaya sürülmesini engelliyoruz. Geçtiğimiz yıl yaptığımız denetimlerde uygunsuz hareket eden üreticimizle karşılaşmadık. Bu da üreticinin bilinçlendiğini gösteriyor. Bu yıl üretimiz bize telefon ediyor, biz de tarlayı kontrol ediyoruz. Ürün olgunlaşmışsa ‘hasat için uygundur’ diyerek belgeyi veriyoruz. Ya da ‘2 gün bekle’ diyoruz. Ona göre programlı bir şekilde devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
           Her hasat döneminde gündemi meşgul eden “kabak aşısı” konusuna da açıklık getiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN, şöyle devam etti; “Karpuzda ‘kabak aşısı’ denilen kabak kökü kullanılmasının amacı, karpuzun kökünün mantari hastalıklara karşı çok hassas olmasından kaynaklıdır. Onun için daha güçlü olan kabak kökü üzerine aşı yapılarak karpuz üretimi gerçekleştirilmektedir. Yani bu, vişne ağacına kiraz aşılamak gibi bir şeydir. Yani kabak kökü güçlü olduğu için karpuzu daha kısa sürede, daha tonajlı hale getiriyor. Örneğin 2000’li yıllarda, kabak kökü kullanılmadan önce dekara 4-5 ton rekolte alınırken, şimdi bu 8-10 tona çıktı. Hemen hemen iki katına çıktı. Bu yöntemle daha kısa sürede, daha çok verim elde edebiliyorsunuz. Diğer taraftan karpuzun kökünün kabak olması, karpuzun kabak olacağı anlamına gelmiyor. Karpuz olgunlaşacak, güneşi görecek. İster kabak kökü olsun, ister orijinal karpuz çekirdeğinden üretilsin hiçbir fark yok. Gönül rahatlığı ile herkes tüketebilir. Biz burada karpuzu kontrol etmeden piyasaya sürdürmüyoruz” dedi. 
           TEKİN, piyasada şu anda yurt dışından getirilen karpuzların da bulunduğuna işaret ederek, “Vatandaşlarımızdan isteğimiz artık yerli karpuzu tercih etmeleridir. Yerli karpuz ithale göre daha lezzetli, daha taze ve fiyatı daha uygundur” şeklinde konuştu.