T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar Konusunda % 50 Hibe Desteği Almaya Hak Kazanan 80 Proje İlimiz İçin Gurur Kaynağı Oldu

Yayın Tarihi : 18.04.2017
            Bakanlığımız Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında, Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar konusunda hibe almaya hak kazanan çiftçilerimize belgeleri düzenlenen törenle verildi.
           Adana Valisi Mahmut DEMİRTAŞ’ın da katılımıyla gerçekleştirilen törende, Bakanlığımızın 2006'dan beri yürüttüğü ve bu yıl 11. etabı gerçekleştirilen projeden Adana'da başvuruları kabul edilen 80 yatırımcı ile sözleşme imzalandı.
          Vali Mahmut DEMİRTAŞ törende yaptığı konuşmada, geçen 10 etapta Adana'dan yapılan 92 proje olmasına karşın sadece bu yıl 80 projenin hazırlanmış olmasının büyük ve önemli bir başarı olduğunu belirterek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti. DEMİRTAŞ, bu tür projelerin ciddi bir aksaklık, eksiklik olmaması halinde kesinlikle onaylandığını vurguladı.
           Çukurova'nın, sahip olduğu 3,3 milyon dekarla ülkenin en büyük tarım potansiyeline sahip ovalarından olduğunu ifade eden DEMİRTAŞ, şunları söyledi; “Çukurova'da üretimle ilgili bir problem yok ama ürünün seçiminde bir sıkıntı var. En kolay ürünü seçiyoruz, ekimini yapıyoruz. Bence en kolayı değil, bundan sonra katma değeri en yüksek olan ürünün ekilmesi lazım. Çünkü biz daha fazla kazanmak istiyoruz. Daha fazla istihdam edeceğiz. Böylece Sayın Cumhurbaşkanı'mızın başlatmış olduğu milli istihdam seferberliğine daha fazla katkıda bulunacağız”.
             DEMİRTAŞ, geçen 10 etapta yapılan 92 projede bin kişinin istihdam edildiğini, bu yılki 80 projeden ise bin 200 istihdamın gerçekleşeceğine dikkati çekti.
            Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN ise “Bu gün burada hibe almaya hak kazanan değerli yatırımcılarımız ile sözleşme imzalamak üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız” diyerek, Adana nüfusunun yarıya yakınının tarım sektöründe çalıştığını, tarıma dayalı sanayinin desteklenmesinin kentte yetiştirilen birçok tarım ürününün işlenerek sanayi ürünü haline getirilmesine, katma değerinin yükseltilmesine dolayısıyla bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacağını belirtti.
         Projeden faydalanmak için yatırımcıları birebir ziyaret ettiklerini ifade eden TEKİN, “2016 yılında başvuruları alınan ve 2017 yılında uygulanacak olan 11. etapta ilimizde ön elemeden geçerek Bakanlığımıza gönderilen 80 projemizin 80”ni de hibe almaya hak kazanmıştır
         Bu yıl kabul edilen 11. Etap Proje uygulama döneminde 21 adet Bitkisel Üretim Tesisi, 29 adet Hayvansal Üretim Tesisi,  28 adet Rüzgar (don) Pervanesi, 2 adet Kırsal Turizm olmak üzere 80 projenin toplam yatırım tutarı KDV hariç 77.586.914 TL (KDV dahil 91.552.558 TL) olup, Bakanlığımızca 80 proje için karşılanacak hibe tutarı ise 37.839.115 TL’dir. Bu yıl kabul edilen projelerimizin hibe ve yatırım tutarının önceki 10 yılın toplamının üzerinde olması bizim ve ilimiz için gurur vericidir” dedi.
          TEKİN konuşmasının sonunda, projenin açılmak üzere olan 12. etabından da en fazla şekilde faydalanmak için ilgili tüm çevrelerle üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerini vurgulayarak, “Bakanlığımız desteği ile hayvancılıktan bitkisel üretime, gıdadan kırsal kalkınmaya, örgütlenmeden işletmeciliğe kadar çağın teknolojileri kullanılarak sürdürülebilir ve ekonomik refah kaynağı bir tarım sektörü oluşumuna katkı sunan siz değerli yatırımcılarımıza şükranlarımı sunar, yatırımlarımızın vatanımıza milletimize hayırlı olmasını temenni ederim” şeklinde konuştu.
            Konuşmaların ardından Vali Mahmut DEMİRTAŞ projeleri kabul edilen 80 yatırımcıya sertifikalarını verdi.