T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürümüz Muhammet Ali TEKİN İlimizin Yüreğir İlçesi Misis Bölgesinde ve Karataş İlçesinde Çiftçilerimizle Bir Araya Geldi

Yayın Tarihi : 12.04.2017


      Yüreğir İlçemizin Misis Bölgesinde yapılan Çiftçi toplantısına Yüreğir Kaymakamı Fatih GENEL, Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Akın DOĞAN, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent ÖZEKİCİ, İl ve İlçe Müdürlüğümüz idareci ve teknik personeli, üretici birlik başkanları  ile çiftçiler katıldı. 
      Yüreğir Kaymakamı Fatih GENEL toplantıda yaptığı konuşmada, Adana, Çukurova topraklarının bereketin, üretimin merkezi olduğunu ifade ederek ''Açık kanal sistemiyle yapılan sulamadan  kapalı sistem sulamaya geçilmesi ile Allah'ın bize nasip etmiş olduğu bu güzel toprakları koruyacağız, böylece tarımsal üretimdeki artışın yanı sıra, su kaybını önlemiş olacağız" dedi. 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak tarımdaki yenilikler, tarımsal desteklemeler ve Bakanlığın yapmış olduğu çalışmalar hakkında çiftçilerimize bilgi vermek ve üreticilerimizin sorunlarını dinlemek amacıyla çiftçilerle bir araya geldiklerini belirten İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN, “Siz değerli çiftçilerimizle bir araya gelerek, sahada üretim esnasında karşılaşılan zorluklara çözüm üretmek amacıyla bu tür toplantılara önem veriyoruz. Burada tüm ekibimizle her zaman üretime ve üreticiye nasıl bir katkı sunabiliriz bilinciyle çalışmaktayız” dedi. TEKİN konuşmasında, Sayın Bakanımız Faruk ÇELİK’in başkanlığında gerçekleştirilen Milli Tarım Projesinden bahsederek, bu kapsamda desteklemelerin planlı bir şekilde yapılması, planlı bir üretime doğru gidilmesi, yıllardır konuşulan mazot desteğinin yapılması, desteklerin tek bir çatı altında toplanması, birisi ekim döneminde diğeri hasat döneminde olmak üzere yılda iki defa desteğin ödenmesi gibi konuların hepsinin planlandığını ve 2018 yılında uygulanacağını ifade etti. 2019 yılında da havza bazlı destek modelinin başlatılacağını belirtti. Ayrıca Genç Çiftçi Proje başvurularının başladığını, narenciyede mevsim değişikliğinden dolayı dona maruz kalmanın arttığını, bu yönde tedbir almamız gerektiğini bahsederek, Bakanlığımızın bu sene ilk defa rüzgar pervanesine % 50 hibe desteği getirdiğini açıkladı. Bunun yanında mısır, ayçiçeği, soya gibi ürünlerin depolanması için lisanslı depoculuk sisteminin geleceğini de ifade eden TEKİN, olumsuz depolama şartları ve aflatoksine karşı Bakanlığımızın bu konuyu önemsediğini dile getirdi. Lisanslı depoculuk sayesinde bölgedeki ürünlerin alım garantisi oluşacağını ve üretilen ürünlerin satışında bir problem yaşanmayacağını söyledi.
Sulama konusuna da değinen TEKİN, barajdan çıkan suyun ancak % 60’ının tarlaya ulaşabildiğini, % 40’ının kayba uğradığını belirterek, bunun önlenmesi için damlama sulama veya yağmurlama kapalı sistem sulamaya geçilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca TARSİM’in öneminden bahsederek, ürünlerin son zamanlarda etkilerini iyice hissettiğimiz iklim değişikliğinden dolayı doğal afetlere maruz kalabileceği için çiftçilerimizin tarım sigortası yaptırmaları konusunda teşvik etti.
      Prof. Dr. Bülent ÖZEKİCİ, toplantıda Tarımsal Sulama, Su Kaynaklarımızın Verimli Kullanılması, Verimli Sulama ve Yeni Geliştirilen Sulama Teknikleri konularında çiftçilerimize bilgi verdi. 
     Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Akın DOĞAN yaptığı konuşmada, tarımda çalışan nüfusun 5,5 milyonun üzerinde olduğunu belirterek, tarımın istihdama, ihracata ve dolayısı ile piyasanın hareketlenmesine büyük katkı sağladığını ve mutlaka desteklenmesi gerektiğini vurguladı. DOĞAN, 850 bin da alanda  21 bin 500 çiftçiye hizmet verdiklerini kaydederek, Yüreğirli üreticilerin sesini, talep ve önerilerini yetkili makamlara iletmek için ellerinden geleni yaptıklarını, Çukurova’nın tamamında kullanılan vahşi sulama alışkanlıklarının terk edilerek, yerini cazibeli sulama sistemlerinin alması gerektiğini söyledi. DOĞAN konuşmasının sonunda köyünde, tarlasında, bahçesinde, serasında, ağılında ve merasında, çalışan, emek veren, ter akıtan tüm çiftçilerimizin hak ve menfaatlerini korumanın asil görevimiz olduğunu belirterek, tüm çiftçilerimize toplantıya katılımlarından dolayı teşekkür etti.
 
     Yüreğir toplantısının ardından Karataş İlçesine geçen İl Müdürümüz Muhammet Ali TEKİN,  Karataş çiftçileri ile bir araya gelerek Bakanlığımız destekleri ve çalışmalarından bahsederek çiftçilerimizi dinledi.   

     Tek tek çiftçilerimizin sorunlarını dinleyen TEKİN, gerekli notların alındığını ve bu sorunların çözümüne yönelik hızla adım atılarak, projeler üretileceğini ifade etti.