T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Karaisalı İlçemizdeki Üreticilerimize Yönelik Ayçiçeği Eğitimi Düzenlendi

Yayın Tarihi : 6.03.2017
           Buğdayda Kök ve Kök Boğazı Çürüklüğü hastalıklarının çoğalması, ayrıca ayçiçeğinin buğday ile münavebeli olarak yetiştirilebilmesi ve toprak için iyi bir çapa bitkisi olması nedeniyle ilimizde ayçiçeği üretim miktarları yıllara göre artmıştır. Ayçiçeği ekiliş alanı, 2016 yılında 539.542 dekar olup, ortalama verim 308 kg/da’dır. 
        Bu kapsamda Ayçiçeği Yetiştiriciliği konusunda İl Müdürlüğümüz tarafından üreticilerimize yönelik eğitimler düzenlenmekte olup, Karaisalı İlçemiz Çakallı Mahallesi’nde de Karaisalı İlçe Müdürlüğümüz teknik elemanı ile birlikte bir eğitim düzenlendi. Eğitimde Ayçiçeğinde yetiştiricilik, hastalık, zararlılar ve yabancı otları ile ilgili yaşanılan sorunlar üzerinde duruldu. Özellikle ayçiçeğinde sorun yaşanan mildiyö, orabanş parazit bitkisi, salyangoz ve sümüklü böcekler ile mücadele yöntemleri anlatıldı. 
          Ayrıca üreticilerimize Mildiyö hastalığının mücadelesinde dayanıklı çeşit ekilmesinin, ekim nöbeti uygulanmasının, tarlada görülecek hastalıklı bitkilerin sökülüp yok edilmesinin ve yabancı ot mücadelesi yapılmasının gerekliliği anlatıldı. Özellikle yağışlı geçen yıllarda mildiyö hastalığının arttığı, tohum ekiminden 15 gün sonrasına kadar mildiyö hastalığının sistemik enfeksiyonlarına yakalanma oranının yüksek olduğu ve ayçiçeği ekilişlerinde özellikle tavlı toprağa ekim yapılması gerektiği, çamura ekimlerden kaçınılmasının zorunluluğu vurgulandı. Kimyasal mücadelenin ise tohum ilaçlaması şeklinde olduğu ifade edildi.