T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN, 1. Ürün Mısır Ekimlerini Yerinde İnceledi

Yayın Tarihi : 23.02.2017
            Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali TEKİN, mısır ekilişinin yoğun olduğu Ceyhan ilçesinde ekimi yerinde inceledi. Ekim alanında üreticilerle görüşen TEKİN, “Türkiye geneli 2016 yılı mısır ekim alanı 6.800.192 da, üretim 6.400.000 ton ve ortalama verim 942 kg/da olmuştur” şeklinde konuştu.
            TEKİN, “İlimizde 2016 yılı mısır ekim alanı 967.370 dekar olup, bu oran Türkiye genelinin %14’ünü bulmaktadır. Mısır, 1.086.606 ton üretim ile Türkiye genelinin % 17’sini oluşturmaktadır. Adana ili mısır ortalama verimi ise 1.123 kg/da olup, Türkiye   ortalamasının üzerindedir. Bu da  ilimizde mısır yetiştiriciliğinin iyi olduğunu göstermektedir” dedi. 
    Ceyhan ilçemizin mısır üretim alanının 377.650 dekar olduğunu belirten TEKİN, “Bu da ilimiz toplam üretim alanının % 39’una tekabül etmektedir. Ceyhan İlçemizin mısır üretimi ise 433.676 ton olup, ilimiz üretiminin % 40’ını oluşturmaktadır. İlimizde mısır üretiminin büyük çoğunluğunu Ceyhan İlçemiz karşılamaktadır” dedi.
       2017 yılı 1. ürün mısır ekimlerinin Şubat ayının ikinci haftası itibariyle başladığını ifade eden TEKİN ekimlerin devam ettiğini belirterek, “İlimizde 1. ürün mısır ekilişleri yıllara göre artış göstermektedir. Çünkü 1. ürün mısırların verimi yüksek olup, hastalık ve zararlı yoğunluğu az olduğundan mücadele masrafları da düşüktür.  2. ürün mısırlarda hastalık ve zararlı oranı yüksek olduğundan mücadele masrafları fazla olup, ekilişleri de azalmaktadır. 2. ürün mısır, süt ve besi hayvan yetiştiriciliği yem olarak da ekilmektedir. 2016 yılında mısırın satış fiyatı 740 kuruş olarak açıklanmıştır” şeklinde konuştu.