T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürümüz Muhammet Ali TEKİN, Kozan İlçemizde Toplantı Yaptı

Yayın Tarihi : 8.02.2017
            Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Kozan İlçesi çiftçileri ve Oda Başkanları bir araya gelerek Bakanlığımızın desteklemeleri hakkında bilgi verdi. 
           Kozan Ticaret Borsası’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşma yapan İl Müdürü Muhammet Ali TEKİN Kozan İlçesinin Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteklemesinden üst düzeyde yararlanan bir ilçemiz olduğunu belirterek, “Biz Kozan’ın bu desteklerden daha çok faydalanmasını istiyoruz. Bu sene 11. Etapı tamamladık. 7 yılda Adana’da uygulanan toplam proje sayısı 93. Biz bu sene şu an 7 yıl toplamına yakın sayıda bir proje kabul ettik. Bu projelerin içinde Kozanlı olan yatırımcılar da var. Biz tarımsal potansiyel açısından bakıldığında Türkiye’de bir numaralı iliz. Bizden daha fazla üretim yapan veya arazisi daha verimli olan ve sulanabilen bir başka yer yok. Mevcut durumumuzu bilerek tarımsal yatırımlarımızı artırmamız gerekiyor. Adana yıllık 300-500 proje üretmeli. O yüzden daha çok çalışıp, daha çok proje üretmeliyiz” dedi.
             Bu sene farklı olarak yapılan projelere KDV muafiyeti geleceğini ifade eden TEKİN, “Yani KDV ödemeyeceksiniz. Özellikle süt konusunda mandıracılıkla ilgili projeler var. Bunun yenilenerek devam etmesini istiyoruz. Bölgenin bu yatırımlara çok ihtiyacı var.
          Kozan hem soğuk iklim kuşağına hem de sıcak iklim kuşağına çok yakın mesafede olduğundan her türlü sebzeyi-meyveyi üretebilir. Bunda sıkıntı yok. Önemli olan ürettiğimiz ürünleri pazarlayabilmemiz. Ürünleri güzel bir şekilde paketleyip, markalayıp, etiketleyebilmemiz ve pazara arz etmemiz önemlidir. Bu konuda da sizlere ve büyük yatırımcılara iş düşüyor. Bize düşen görev sizleri bu işlere teşvik ederek, müracaatlarınızı sonuna kadar takip etmek ve gerçekleştirmektir” şeklinde konuştu.
               Ardından Bakanlığımızın uyguladığı Genç Çiftçi Projelerine değinen TEKİN, “Geçen sene Kozan’dan 18 kişi alındı. Biz bu sayıyı daha da arttırmayı hedefliyoruz. Adana’ya ayrılan bütçenin daha da yükseltilmesine çalışıyoruz. Bu yaptığımız desteklerle 18 kişiden 3 kişi bile hayatını düzene sokmuşsa bu bile bir başarıdır. Geçen sene Bakanlığımız Adana için 185 Genç Çiftçimize destek sağladı. Biz bu rakamı yükseltmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.
               İl Müdürü TEKİN, “İFAD - Uluslararası Kırsal Kalkınma Fonu kapsamında Kozan, Saimbeyli, Tufanbeyli, Aladağ, Pozantı olarak belirlediğimiz 5 ilçede Kırsal alandaki çiftçilerimizi destekleyeceğiz. Bu destekler % 100 hibe yoluyla verilecek. Bu desteklemelerin bahçe kurmak isteyenler için sulama sistemi kurulması, meyve fidanı verilmesi, hayvancılıkla ilgili projeler uygulanması veya jeotermal havuzlar yapılıp bahçe sulamada kullanılan tesisin kurulması, hayvancılarla ilgili olarak peynir yapımı için küçük işletmeler kurulması, damızlık hayvan dağıtımı gibi birçok kapsamı vardır. 
           Bunun yanında Bakanlığımızın hayvancılıkla bir projesi daha olacak. Bu da 20 ile 200 arası büyükbaş hayvan alımı (gebe düve) % 30 hibe ile desteklenecektir. Biz de bu projelerle bölgenin kalkınması için çaba sarf edeceğiz” dedi.
            Özellikle narenciye olmak üzere ürünlerimizin çoğunun bu sene don olayına maruz kaldığını ifade eden TEKİN, “Onun için Kırsal Kalkınma Yatırımlarında bu sene ilk defa % 50 hibe oranında rüzgar pervanesi desteği geldi. Şu anda Adana’da 29 tane böyle destek veriyoruz. Bir pervanenin ortalama değeri 100.000 TL civarında. Dondan korunmak için ortalama 60 dekara bir pervane yetiyor. Don olacağı gecelerde çalıştırılan bu pervane hava derecesini ortalama 4-5 derece yükseltiyor. Bu konuda gelen projelerde öncelikli davranıyoruz” şeklinde konuştu. 
            Ayrıca kuraklığın da bu sene ilk defa TARSİM kapsamına alındığını söyleyen TEKİN, “Burada da en büyük sorun hisseli arazilerde veya hazine arazisinde, bu sigortanın nasıl yapılacağı konusu. Hazine arazilerinde yapılacak çok bir şey yok. Bu araziler ya kiralanacak ya da satın alınacak” dedi. 
              Bunun yanı sıra yukarı kesimlerdeki yaban domuzu zararının da bu sene ilk defa TARSİM sigorta kapsamına eklendiğini ifade etti.
           Bakanlığımızın Damlama Sulama Projelerine de hibe desteği verdiğini açıklayan TEKİN, “Kozan da bu bu konuda bahçeleri çok olan sulamaya yatkın bir ilçedir. Açık sulama ve sulamadaki kullanım hatalarından dolayı Adana’da barajdan çıkan suyun ancak % 30’unun kullanıldığı göz önüne alınırsa, bu konuda sizden daha çok ilgi bekliyoruz” şeklinde konuştu.