Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliğinin arttırılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğ kararıyla her yıl lagün ve dalyanların Kuzuluklarına gelen yumurtalı kefal balıklarının yüzde 10’u balık denize bırakılıyor.
İl Müdürümüz Muhammet Ali TEKİN, balıkların yumurtalarının denize bırakılması için bu işlemin her sene döngü halinde devam ettiğini belirterek, şunları söyledi “İlimizde su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliğinin arttırılması amacıyla denize bırakılan yumurtalı kefal, levrek ve çipura balıkları denize gidip yumurtlayacak. Bir sene sonra tekrar ergin balıklar bu dalyanda gelişimlerini tamamlayıp yumurta olgunluğuna geldiğinde bir sonraki yıl yine aynı işlem devam ettirilecek. Dalyanlarımızı balıklar için üreme olgunluğuna gelinceye kadar vaktini geçirdiği yerlerdir. Haziran ayında denize bağlantı noktalarına çitler yerleştirilir, şubat ayında ise çitlerin önünü açılır ki balıklar dalyana rahatlıkla girebilsin. Dalyanların büyüklüğüne göre elde edilen balık miktarı ortaya çıkıyor. Sayı çok değişken olduğu için balık miktarı hakkında net sayı veremiyoruz’’ dedi.
Karataş İlçesi Akyatan Dalyan’ında düzenlenen etkinlikte yumurtalı kefal, levrek ve çipura balıkları düzenek ile boruların içerisinde denize bırakılırken bazı balıklar ise balık kepçeleri vasıtasıyla dalyan içerisinden alınıp denize bırakıldı.